Αμέθυστος από την Ελλάδα

Ο Αμέθυστος

Ο αμέθυστος είναι η μωβ ποικιλία του ορυκτού χαλαζίας. Το όνομά του προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά ως αναφορά στην τότε πεποίθηση ότι η πέτρα αυτή προστάτευε τον ιδιοκτήτη της από τη μέθη. Οι αρχαίοι Έλληνες επίσης έφτιαχναν δοχεία από αμέθυστο καθώς πίστευαν ότι θα απέτρεπε την μέθη.

Ο αμέθυστος είναι ημιπολύτιμος λίθος και συχνά χρησιμοποιείτε στην κοσμηματοποιία και θεωρείται η πέτρα του Φεβρουαρίου (για όσους έχουν γεννηθεί τον Φεβρουάριο).

Το μωβ χρώμα του αμέθυστο οφείλεται κυρίως σε προσμίξεις σιδήρου και σε φυσική ραδιενεργή ακτινοβολία(όταν αυτός βρισκόταν ακόμη σε μεγάλο βάθος μέσα στη γη). Η σκληρότητά του σε συνδυασμό με τη φυσική του ομορφιά τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για χρήση σε κοσμήματα.

Ο αμέθυστος βρίσκεται σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σπάνια, βρίσκονται μικροί κρύσταλλοι αμέθυστου στην περιοχή του χωριού Δασωτό, στο νομό Δράμας. Στην εικόνα του άρθρου μας αυτού, απεικονίζεται ένας διπλαπόληκτος κρύσταλλος αμέθυστου από τη Δράμα.

Κοινά και δημοφιλή στην αγορά είναι τα γεώδη αμέθυστου που προέρχονται από την Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Μεγάλες ποσότητες αμέθυστου έχουν βρεθεί επίσης στο Μεξικό και την Κίνα. Για την ομορφιά τους, ξεχωρίζουν οι αμέθυστοι της Ναμίμπια.

Γενικά χαρακτηριστικά:

Χημικός Τύπος: SiO2
Σκληρότητα: 7
Χρώμα: Απαλό έως βαθύ Μωβ
Σύστημα Κρυστάλλωσης: Τριγωνικό

Δείτε εδώ τα κοσμήματά μας που περιέχουν αμέθυστο!