Χρήση, Συντήρηση & Αποθήκευση Κοσμημάτων

Χρήση, Συντήρηση & Αποθήκευση Κοσμημάτων

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη σωστή χρήση, συντήρηση, φροντίδα και αποθήκευση των κοσμημάτων μας, με σκοπό αυτά να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου. Το κάθε κόσμημα που φτιάχνουμε μπορεί να αποτελείται από διάφορα υλικά (όπως πέτρες, κορδόνι, λάστιχο, μεταλλικά στοιχεία) οπότε είναι καλό να γνωρίζετε πώς αντιδρά το κάθε υλικό στις συνθήκες χρήσης και αποθήκευσής του.

Ανάλογα με τα υλικά από τα οποία αποτελείται ένα από τα κοσμήματά μας, ενδέχεται η κακή χρήση του να το επηρεάσει. Σαν γενική συμβουλή, θα ήταν καλό, κανένα κόσμημα να μην έρχεται σε επαφή με νερό (ή ιδρώτα), να μην φοριέται σε αθλητικές δραστηριότητες, να μην μένει εκτεθιμένο σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (π.χ. το καλοκαίρι μέσα στο αυτοκίνητο) ή υγρασίας, να μην έρχεται σε επαφή με αντισηπτικά, αρώματα ή αποσμητικά. Πρέπει να μεριμνείτε για την συντήρηση των κοσμημάτων σας, αν θέλετε αυτά να διαρκέσουν στο χρόνο. Κάποια από τα κοσμήματά μας δεν επηρεάζονται από τις περισσότερες ανωτέρω συνθήκες, ωστόσο, καλό είναι να τηρείτε αυτούς τους κανόνες για όλα. Παρακάτω παραθέτουμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες ανάλογα με τα υλικά:

  • Κοσμήματα χωρίς μεταλλικά στοιχεία
    Τα κοσμήματα αυτά (π.χ. ελαστικά βραχιόλια χωρίς μεταλλικά στοιχεία) μπορούν να έρθουν σε επαφή με το νερό. Παρόλα αυτά, το αλμυρό νερό, ο ιδρώτας ή χημικά που περιέχονται σε αποσμητικά, αρώματα, σαμπουάν ενδέχεται με την πάροδο του χρόνου να επιταχύνουν τη διάβρωση των ελαστικών ή υφασμάτινων ή πλαστικών στοιχείων τους. Οι πέτρες έχουν μεγάλη αντοχή στο νερό και στα χημικά, σε μερικές περιπτώσεις όμως, ενδέχεται η υψηλή θερμοκρασία να τις σπάσει. Επίσης οι πέτρες και τα ορυκτά είναι ελαφρώς εύθραυστα και δεν θα αντέξουν σε έντονη αθλητική δραστηριότητα κατά την οποία συγκρούονται με κάποιο αντικείμενο. Επιτρέπεται η χρήση τους σε όλες τις συνθήκες, όμως όχι η κατ’ εξακολούθηση χρήση σε αντίξοες συνθήκες. Η αποθήκευσή τους μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό. Τέλος να σημειωθεί ότι πέτρες που είναι στερεωμένες σε κάποιο κόσμημα με χρήση κόλλας αντέχουν στο νερό και στα χημικά, η κόλλα όμως όχι. Ρωτήστε εάν δεν είστε σίγουροι ότι έχει χρησιμοποιηθεί κόλλα στο κόσμημά σας ώστε να ξέρετε πώς να το μεταχειριστείτε.
  • Κοσμήματα από/με ανοξείδωτο ατσάλι
    Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι από τα πιο ανθεκτικά μέταλλα (διαφοροποείται από το ασήμι σχετικά με την λάμψη του, η οποία είναι λιγότερο έντονη) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κανένα είδος ανοξείδωτου ατσαλιού όμως δεν είναι “αθάνατο” καθώς και αυτά μπορούν να επηρεαστούν από χρόνια χρήση σε αντίξοες συνθήκες (αλμυρότητα, όξινος ιδρώτας, χημικά κ.λπ.). Επιτρέπεται η χρήση τους σε όλες τις συνθήκες, όμως όχι η κατ’ εξακολούθηση χρήση σε αντίξοες συνθήκες. Η αποθήκευσή τους μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό, ενώ η συντήρηση είναι απλή και γίνεται με τον καθαρισμό τους με ένα υγρό μαλακό πανί και στη συνέχεια με ένα στεγνό πανί.
  • Επάργυρα & Ασημένια κοσμήματα
    Το ασήμι είναι ένα όμορφο μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμηματοποιΐα όμως οξειδώνεται εύκολα! Τα ασημένια ή επάργυρα (κράμα μετάλλου με επίστρωση από ασήμι) κοσμήματα πρέπει να αποθηκεύονται αεροστεγώς, καθώς οξειδώνονται ακόμα και με την έκθεσή τους στον άερα. Είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση τους στο νερό, ή εάν οι επικρατούσες συνθήκες προκαλούν εφίδρωση. Να αποφεύγεται ο ψεκασμός αρωμάτων ή αποσμητικών ή οποιουδήποτε χημικού (πέραν των καθαριστικών ασημιού). Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά ασημένιων και επάργυρων κοσμημάτων που συνιστούμε να χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό τους. Με σωστή αποθήκευση και χρήση, τα κοσμήματα αυτά θα διαρκέσουν πολύ. ώσπου να χρειαστούν τον πρώτο τους καθαρισμό. Τα επάργυρα κοσμήματα χρήζουν περισσότερης προσοχής και μπορούν να αντέξουν μόνο λίγους καθαρισμούς καθώς η επίστρωσή τους κάποια στιγμή ενδέχεται να φύγει. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η τριβή και η κρούση των κοσμημάτων σε άλλες επιφάνειες. Για συμβουλές σχετικά με τη συντήρηση των ασημένιων και επάργυρων, πατήστε εδώ.
  • Επίχρυσα κοσμήματα
    Τα επίχρυσα κοσμήματα έχουν ως βάση ένα κράμα μετάλλου και ο χρυσός είναι μια λεπτή επίστρωση πάνω στο κράμα. Συχνά αναφερόμαστε στα καράτια της επίστρωσης και δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα καράτια των ολόχρυσων κοσμημάτων. Π.χ. επίστρωση 14 καρατίων σημαίνει ότι η λεπτή επίστρωση πάνω στο βασικό κράμα μετάλλου, αποτελείται από χρυσό 14 καρατίων και όχι ότι το κόσμημα -στο σύνολό του- είναι από χρυσό 14 καρατίων. Η επιχρύσωση είναι ευάλωτη στην έκθεση σε νερό, ιδρώτα, χημικά κ.λπ. και είναι καλό να αποφεύγεται η συστηματική χρήση των κοσμημάτων αυτών σε νερό (μπάνιο, θάλασσα, κ.λπ.), σε συνθήκες εφίδρωσης, αθλητικές δραστηριότητες κ.ο.κ.. Επίσης, τα επίχρυσα κοσμήματα πρέπει να προστατεύονται από τριβή και κρούση καθώς μπορεί να φύγει η επίστρωση του χρυσού σε κάποιο σημείο, να εκτεθεί το υποκείμενο μέταλλο το οποίο θα οξειδωθεί και στη συνέχεια η οξείδωση να επεκταθεί σε ολόκληρο το κόσμημα. Πρέπει να είναι αεροσταγώς αποθηκευμένα όταν δεν τα φοράτε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίχρυσα κοσμήματα με βάση το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικότερα, καθώς δεν οξειδώνονται εάν αρχίσει να φεύγει η επιχρύσωση (αλλάζει όμως το χρώμα του κοσμήματος στα σημεία αυτά, από χρυσό σε μεταλλικό-ασημί).
  • Κοσμήματα από/με άλλα μεταλλικά στοιχεία
    Άλλα μεταλλικά στοιχεία όπως π.χ. μπρούντζος μπορεί να είναι ευαίσθητα σε συνθήκες υγρασίας, εφίδρωσης ή επαφής με νερό. Να αποφεύγεται η συστηματική χρήση τους σε νερό, θάλασσα ή σε αθλητικές δραστηριότητες. Είναι φυσικό, με την πάροδο του χρόνου τα μεταλλικά αυτά στοιχεία να αποκτήσουν μια φυσικά πατίνα, που είναι προϊόν οξείδωσης της επιφάνειας του μετάλλου.
  • Άλλα στοιχεία στα κοσμήματα
    Υλικά όπως λάστιχο, κορδόνια, νήματα, σύρματα που μπορεί να υπάρχουν σε ένα βραχιόλια ή κολιέ έχουν αντοχή σε νερό ή σε πλύση, όμως όχι σε παρατατεμένη κακομεταχείριση. Για παράδειγμα, αν επισκέπτεστε συχνά το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο ή εάν η δουλειά απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα τότε σας συστήνουμε να βγάζετε τα κοσμήματά σας προτού ξεκινήσετε κάποια από αυτές τις δραστηριότητες. Το ξύλο επίσης μπορεί να αλλοιωθεί από παρατεταμένη έκθεση σε υγρασία ή σε χημικά.

 

3 Χρήσιμες Συμβουλές:

  1. Αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας ξεχωριστά και κλειστά (αποφυγή τριβής και επαφής με τον αέρα).
  2. Φορέστε τα στο τέλος της ετοιμασίας σας, αφού πρώτα έχετε χρησιμοποιήσει αποσμητικά και αρώματα.
  3. Αποχωριστείτε τα για να κάνετε μπάνιο, οικιακές εργασίες, γυμναστική.